Haltelepítések

Március második hetében megkezdik a 2021. évi telepítési terv szerinti halasítási programot. A makádi tógazdaságból lehalászott döntő részben horogérett pikkelyes pontyok közül 35.000 kg-ot helyeznek ki a főág 11 különböző szakaszára, a hat mellékviz pontyállományát pedig további 10.000 kg-mal gyarapítják. A telepítést március 9 és 11. között bonyolítják le, de a szállító járművek rendelkezésre állásának függvényében a terv időben és térben is változhat.

1. Ráckevei Duna-ágba és mellékvizekbe

2021 tavaszi második pontytelepítés:

2. Ráckevei Duna-ágba és mellékvizekbe

Harcsatelepítés Ráckevén

Az RDHSZ 2021. március 19-én 200 kg harcsát telepített Ráckevén. A mintegy 3 kg átlagsúlyú ragadozók saját termelésből, a szövetség dömsödi tógazdaságából származnak.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a csukaszaporításból visszamaradt anyahalakat idén is a Duna-ágba telepítette az RDHSZ, hogy "munkájuk" elvégzése után a horgászokat is megörvendeztethessék. A mintegy 200 kg-os, fogható méretű ragadozó szállítmány Szigetszentmártonnál került a vízbe.

A szokásosnál korábban, május 17-én következik a nyári időszak első pontytelepítése. A három naposra tervezett halasítás keretében 25.000 kg Makádról lehalászott döntő részben horogérett ráckevei pikkelyes pontyot helyeznek ki a főág kilenc szakaszára, két csatorna pedig további 5.000 kg pontyszállítmányt kap.

3. Ráckevei Duna-ágba és mellékvizekbe

2021. június 17-én, pénteken folytatódott a szigetszentmiklósi olajkatasztrófa helyszínének élőhely-rehabilitációja, melynek keretében ezúttal 120.000 db RDHSZ keltetésű zsenge harcsaivadékot telepítettek ki.

2021. szeptember 28-án egynyaras harcsát telepítettek két mellékvizünkbe a halgazdálkodó partnertől. A Északi-övcsatornára 1.520 kg, a Duna-Tisza csatornára pedig további 500 kg 25 dkg átlagsúlyú ragadozó lett kihelyezve a törpeharcsa-állomány visszaszorítása céljából.

Október első hetében a makádi halgazdaság lehalászásával megkezdődik a 2021. év legnagyobb duna-ági pontytelepítése. A több ütemben végrehajtott, várhatóan novemberig tartó halasítás keretében mintegy 100.000 kg két-háromnyaras, döntő részben horogérett ráckevei pikkelyes ponttyal gyarapodik a főág halállománya. Újdonság, hogy a gyorsabb és költséghatékonyabb kiszállítás érdekében pótkocsis teherautót terveznek használni azokon a helyszíneken, ahol a hosszú jármű biztonságosan meg tudja közelíteni a partot. Ez az oka annak, hogy négy telepítőhely kiugróan nagy mennyiséggel szerepel a tervben. Október 18-án extra méretű, 10 kg feletti pontyokat is telepítenek a Duna-ágba. A mintegy 20 egyedből álló szállítmány a szigetbecsei nevelőtavakból érkezik, és a szaporításból visszamaradt anyahalakból áll. 2021. november 2-án 200 kg, halgazdálkodó partnertől lehalászott keszeget telepített az RDHSZ a ráckevei piactérnél a haltelepítések színesítése és az őshonos halállomány fejlesztése érdekében. Az RDHSZ extra harmadik ütemmel egészíti ki az év legnagyobb pontytelepítését: ezúttal a dömsödi halgazdaság lehalászásából mintegy 25.000 kg két-háromnyaras, fogható méretű pikkelyes pontyot szállít ki november 15-től a Duna-ág öt telepítési helyszínére. A tervezett mennyiség túlnyomó része az M0 hídhoz kerül az alacsony vízszint miatt átütemezett szállítmányok pótlása céljából. (A táblázatban piros színnel jelölve.)

November 16-án, kedden befejeződött az őszi telepítések harmadik üteme, melynek során közel 19.000 kg két-háromnyaras ráckevei pikkelyes ponttyal gyarapodott a Duna-ág halállománya. A dömsödi tógazdaságból lehalászott pontyok kb. fele kétnyaras volt (0,65 kg-os átlagsúllyal), a másik fele pedig kivételes méretű, 3,8 kg-os átlagsúlyú háromnyaras. Az alacsony vízszint miatt ezúttal is át kellett ütemezni a fuvarokat. A jövő héten egy másik tó lehalászásával újabb ütemmel folytatódik az őszi halasítás, a felső szakasz hallal való ellátása érdekében az M0 hídhoz és Szigetszentmiklósra koncentrálva. A telepítőhely alkalmassága bizonytalan, ezért tartósan alacsony vízszint esetén alternatív helyszínre, a csepeli versenypályára próbálják kijuttatni a szállítmányt.

4. Ráckevei Duna-ágba és mellékvizekbe

Pontytelepítés MOHOSZ pályázati forrásból: Ezúton értesítjük a duna-ági horgászokat, hogy 2021. november 24-én 2.900 kg, Dinnyési Halgazdaságból származó egy- és kétnyaras pontyot telepítenek a Ráckevei Duna-ágba. A telepítés a Magyar Országos Horgász Szövetség "Standard és preferált őshonos halfajok telepítése, visszatelepítése" pályázat keretében 50%-os MOHOSZ finanszírozásban történik.

Március első hetében a makádi tógazdaságból lehalászott pontyok kihelyezésével kezdte az RDHSZ a 2020. évi haltelepítési szezont. Ezúttal a mellékvizekkel kezdtek: közel 9 tonna döntően horogérett pikkelyes ponty került a csatornákba. Ezután a főág 12 különböző telepítési helye következett, ahova ugyanebből az állományból kb. 30 tonnát helyeznek.

1. Ráckevei Duna-ágba és mellékvizekbe

A tavalyi évhez hasonlóan 2020. március 24-én (kedden) kb. 100 db nagy méretű, 2-6 kg-os csukát helyeztek ki a Duna-ágba. A telepítési helyek: Szigetszentmiklós, Szigetcsép, Ráckeve. A telepített állomány a szaporításhoz lefejt anyahalakból, illetve a tenyésztés során fel nem használt, vagy túl nagy egyedekből áll.

Április 14-én, kedden a ráckevei keltetőből származó 3 millió db süllő-, valamint 600.000 db csukaivadékot telepítettek a Duna-ágra. A zsákban kiszállított süllő- és csukaivadék más-más, fajuknak megfelelő élőhelyekre lettek kihelyezve, egymástól kellő távolságban.

A telepítési helyszínek az alábbiak voltak:

  • Ráckeve: Balabán-mellékág, Angyali-sziget nádasai, Árpád vezér híd alatti nádas, Senki- sziget,
  • Kerekzátony-sziget,
  • Kiskunlacháza: Vesszős-sziget nádasai, Lagúna
  • Szigetszentmárton: Raffás-sziget nádasai, parti nádasok
  • Szigetcsép: Csépi-hókony, Csupics-szigeti nádasok
  • Áporka: Mederközépi nádasok
  • Majosháza: Csupics-nádas
  • Ráckeve: Somlyó-csatorna
  • Dömsödi Holt-Duna, Átvágás
  • Szigetbecsei nádasok

A húsvéti ünnepek utáni héten az alábbi telepítésekkel folytatódott a tavaszi halasítási program: Április 15-én 10.000 kg 3 nyaras horogérett pontyot helyezünk ki, a tervezettnél kisebb mennyiségű tavaszi telepítések pótlására. Az apaji bérnevelő partnerünktől származó ráckevei pikkelyes pontyból 1-1 tonnát szállítunk az Északi-övcsatorna Szúnyogi-zsilip alatti és feletti szakaszára, 1 tonna kerül Majosházára, a maradék 7.000 kg-ot pedig a dömsödi Petőfi-fánál telepítjük a főágba. Április 16-án kétnyaras (1-2 kg egyedsúlyú) süllőtelepítés következik. A rétimajori halgazdaságból származó 400 kg-os szállítmányt a tervek szerint Ráckevén, Szigetszentmártonban és Szigetcsépen helyezzük a Duna-ágba.

Befejeződtek a MOHOSZ által lebonyolított állami támogatásból finanszírozott, tavaszi intervenciós felvásárlással megvalósuló haltelepítések. A háromnyaras pontyok telepítése 2020. április 28-án indult Szomor Dezső gazdaságában megtermelt állományból. Innen az Északi Övcsatornába 3368 kg és az RSD-be pedig 7209 kg 4 kilogramm átlagsúlyú ponty került kitelepítésre. A következő telepítési napon, 2020. április 29-én a Cikolai halastavakról érkezett 2-3 kg-os átlagsúlyban háromnyaras ponty: A Dunavölgyi főcsatornára 1084 kg, a Duna-Tisza csatornára 1699 kg, a Somlyó csatornára 500 kg, a Dömsödi Holt Dunára 500 kg és az RSD-re Molnár-sziget telepítőhelyre 11802 kg, és a szigetszentmártoni telepítőhelyre 2549 kg. Ezt követően az időjárási nehézségek miatt kisebb szünet után az előre tervezett mennyiség teljesítéséhez további 6566 kg ponty került kitelepítésre az RSD csepeli telepítőhelyére 2020. május 9-én. Összességében tehát 35277 kg háromnyaras (igen nagy méretű) ponttyal gyarapodott az RSD és mellékvizeinek halállománya a MOHOSZ támogatásának köszönhetően.

Befejeződtek a 2020. nyári telepítések. Ennek során az RDHSZ összesen több mint 25.000 kg pontyot helyezett ki a főágra, a mellékvizekre pedig további több mint 5.000 kg került.

2. Ráckevei Duna-ágba és mellékvizekbe

2020. október 26-án előnevelt harcsatelepítéssel folytatodott az őszi halasítási program. A kb. 1.000 kg-nyi egynyaras, mintegy arasznyi ragadozókat az Északi-övcsatorna dömsödi szakaszára helyezték ki. A Tiszán befogott anyahalaktól származó, halgazdálkodó partner által kikeltetett harcsákat kísérleti jelleggel telepítették, az egyre jelentősebb törpeharcsa-állomány visszaszorítása céljából.

Október közepén az RDHSZ dömsödi tógazdaságának lehalászásával megkezdődik az év legnagyobb Duna-ági pontytelepítése. Az összesen mintegy 80 tonnányi két-háromnyaras ráckevei pikkelyes pontyot a főág 14 különböző telepítési helyére szállítják ki létszám-arányosan elosztva. A telepítések második üteme később indul, ez a szállítmány a makádi halastavak készletéből lesz lehalászva.

Az idei év újdonsága, hogy az őszi telepítések idején nem lesz általános horgászati tilalom, azonban a telepítések napján a helyszín 200 méteres körzetében folytatott horgászat továbbra is tilos, amit fokozottan ellenőriznek.

3. Ráckevei Duna-ágba és mellékvizekbe

November 13-án befejeződött a 2020. év legnagyobb Duna-ági pontytelepítése. Az előzetes terveket jóval meghaladva 83.000 kg háromnyaras, bőven fogható méretű ráckevei pikkelyes pontyot szállítottak ki a főág teljes hosszának 16 helyszínére. A szép, egészséges halakat a dömsödi és makádi tógazdaságokból halászták le. Az idei telepítések ezzel befejeződtek, folytatás márciusban!

2020. november 12-én 192 kg egynyaras süllőt telepítettek az RSD dömsödi szakaszára. A kis ragadozók a dinnyési halgazdaságból származnak. A süllőtelepítés november 23-án folytatódik, ekkor a tervek szerint 300 kg, Sáregresről lehalászott egynyaras süllőt szállítanak ki Dömsödre és Ráckevére.

Az őszi pontytelepítések után további szállítmányok érkeznek az RSD-re a dinnyési tógazgdaságból. A mintegy 5.000 kg egynyaras és 1.200 kg kétnyaras pontyot Ráckevén és Szigetbecsén helyezik ki. Ez utóbbi telepítés MOHOSZ pályázati támogatásból történik.